Att ha en egen balkong är en ren lyx. I synnerhet gäller detta för personer som bor i lägenhet. Under sommaren får man ett nytt rum att använda för att exempelvis sola, läsa en bok, grilla eller bara njuta i.
Det gör skillnad för livskvaliteten, men det är även en detalj som spelar stor roll för hur pass mycket pengar man kan få i samband med en vidareförsäljning av lägenheten.
Detta är extra tydligt i större städer där exempelvis Stockholm blir ett talande exempel. Många spekulanter sätter balkong som ett sökord på Hemnet och utesluter därmed objekt som saknar en sådan.
Så många medlemmar måste säga ja
Detta gör också frågan om att bygga balkong väldigt intressant. Kan man bygga balkong – även om man bor i en bostadsrätt och tillhör en bostadsrättsförening? Ja, det kan man – men vägen dit kan dock vara ganska lång.
Det som krävs är dels att man har medlemmarna med sig på tåget. Minst två tredjedelar av medlemmarna i en BRF ska ge tummen upp för planerna på att bygga balkong – och sedan måste man också kunna presentera en bra, stabil lösning vad gäller finansiering.
Välj rätt partner för att bygga balkong
Och: det handlar också givetvis om tillstånd. För att kunna bygga balkong så måste man ha bygglov från Byggnadsnämnden och Stadsbyggnadskontoret i den kommun man tillhör. Det handlar om en kraftig förändring av fastighetens utseende och detta innebär också att man riskerar ett nej i samband med att ansökan sker.
Om allt detta går vägen – man har medlemmarna med sig, man har ett bygglov och man kan gå vidare – så är också nästa steg att hitta rätt partner för byggnationen. Här är rådet att fokusera på erfarenhet.
Se alltid till att välja en partner som kan visa upp en massa fina referenser från tidigare projekt där man hjälpt andra BRF:er att bygga balkong. Kostnaden är givetvis också en viktig fråga, men viktigare är att balkongerna dels är hållbara och säkra – och dels tas fram för att matcha, och förhöja, byggnadens arkitektur.
Ta reda på mer genom att besöka: byggabalkong.org