Kategorier
Solceller

Spara pengar med solceller i Hudiksvall

Tycker du att dina elräkningar tar för stor del av hushållsbudgeten? Ett företag som installerar solceller i Hudiksvall kan hjälpa dig att producera egen el. 

Ingen kan ha undgått höra att vi måste spara på jordens resurser och undvika att använda fossila bränslen för såväl uppvärmning som för att generera elektricitet. Dessutom har vi fått vänja oss med att priserna för elektricitet varierar från dag till dag och ibland över dygnets timmar. Sådant skapar osäkerhet för de flesta hushålls ekonomi.

Den som äger ett hus kan dock känna sig lyckligt lottad. Idag finns det nämligen stora möjligheter att spara pengar och samtidigt vara klimatsmart. Lösningen heter solceller! Genom att placera solceller på ett vanligt hustak kan fossilfri elektricitet produceras till en låg kostnad. Och det bästa av allt – priset för elen är alltid förutsägbart och solen tar inte betalt för sin energi.

Solceller i Hudiksvall med energilagring

Efterfrågan på elektricitet kommer att öka alltmer. Våra industrier ska använda el i sina processer istället för fossila bränslen. Men var ska elen komma ifrån och vad kan en enskild husägare göra? Att kunna framställa el småskaligt på sitt eget hustak har länge varit en utopi för de flesta. Men teknik- och prisutveckling för solceller har tagit drastiska steg de senaste tjugo åren och idag är det lönsamt för en privat husägare med egen elproduktion. 

Trycket är hårt för att vi ska lämna bensin- och dieseldrivna bilar bakom oss och övergå till att köra elbilar. Men bilen ska laddas någonstans och vad är mer naturligt än att göra det i anslutning till det egna huset? Ett sätt är att låta solel ladda ett batteri under dagen och därefter ladda bilen under kvällen och natten. En leverantör av solceller i Hudiksvall kan installera såväl solceller på taket som en batterilösning.

Kategorier
Solceller

Din BRF kan bli lika smart som en tomat med solceller

Letar din BRF efter solceller för att minska elkostnaderna? Det kan göra mer nytta än du tror. Gör som tomatplantorna på balkongen och dra nytta av solen.

Elpriserna skenar varje vinter och värmen skenar varje sommar. Att producera sin egen el och att dessutom göra det klimatsmart blir allt mer attraktivt för allt fler. Många bostadsrättsföreningar intresserar sig därför för att installera solceller på sina tak. Det finns numera många företag som riktar in sig på att sälja solceller BRF.

Men kommer ni verkligen få tillbaka investeringen eller är solceller bara en fluga? Hur länge håller egentligen solceller som man köper idag och får man fortfarande bidrag? Genom att lära er mer om hur solceller fungerar och vilken nytta ni kan dra av dem får er BRF lättare att fatta detta viktiga beslut.

Växterna uppfann solceller några miljarder år före oss

Hur fungerar solceller till att börja med? Det hela är egentligen enkelt. Du vet ju säkert att solen är källan till allt liv på vår planet. För miljarder år sedan uppstod fotosyntesen – den process där växterna omvandlar solljus, vatten och koldioxid till socker och syre. Växterna har sedan dess skapat mat och luft åt oss.

Man kan säga att växterna var först med solceller i sina blad. Vi var lite sena på bollen när vi uppfann dem på 1950-talet, för att generera el till våra satelliter ute i rymden. Till skillnad från växterna skapar vi inte heller mat, utan el genom den spänning som uppstår mellan de två sidorna i en solcell.

Hur mycket el kan solceller generera till just din BRF?

De senaste åren har marknaden för solceller fullkomligt exploderat. Det beror inte minst på att staten har gett bidrag för installation av solceller till bland annat privatpersoner och bostadsrättsföreningar. Bidragen ändrar sig dock från år till år så undersök alltid hur det ligger till just nu, innan ni köper solceller.

Det är svårt att säga exakt hur mycket el som ni kan få ut av era solceller, eftersom det beror på bland annat takets läge. En tumregel är dock att 100 kvadratmeter solceller i Sverige genererar mellan 21700 och 24500 kWh per år. Livslängden för själva solpanelerna beräknas till 30 år och för växelriktaren till 15 år.

Räkna på nyttan ni kan få av solceller – och bli klimatsmart!

Tycker du fortfarande att det är svårt att bestämma om solceller är en bra investering för er BRF? Det är visserligen en stor investering men vanligtvis har den faktiskt betalat sig inom tio år för en bostadsrättsförening. Elpriserna lär inte gå ner framöver och behovet av att producera fossilfri el kommer också öka.

Ni kan alltid börja med att ta hjälp av Energimyndighetens “Solelkalkylen”, där ni själva kan räkna på kostnader och effekt. Det är en oberoende sida med aktuell information. Förmodligen kommer ni konstatera att solceller är en smart investering. Snart kommer både tomaterna på era balkonger och bilarna i garaget att drivas av samma källa: Solen.