Kategorier
Bygg

Lekplatsutrustning för en både utmanande och rolig lekplats

Att vara ansvarig för eller anlägga en lekplats ställer krav. Med kvalitetssäkrad lekplatsutrustning kan man få en säker och rolig lekplats som utmanar barnen.

Även om många säger att den bästa lekplatsen är skogen för barn så är det inte alla barn som kan eller vill gå dit. De kan vara rädda för småkryp eller bor för långt ifrån en skog. I skogen finns det naturliga stigar med stockar och stenar att hoppa över för att öva balans och kropp. Därför gäller det att hitta motsvarande möjligheter på en lekplats för dem som inte kan vara i skogen.

Utöver det kan man även tänka på att göra en lekplats tillgänglig för alla. Det innebär att det ska vara enkelt även för rullstolsburna att kunna komma åt att gunga exempelvis. Bra grund för rullstolar att rulla på istället för grov flis med mera. Det är med andra ord inte ett helt lätt uppdrag att anlägga en lekplats, men det är ofta ett väldigt roligt uppdrag.

Lekplatsutrustning som lockar besökare

För att hitta rätt utrustning för lekplatser finns det ett par vägar att gå. Den ena är att prata med barn om vad de önskar på en lekplats. Prata även med större barn vad de gillade och vad de ville ha för utmaningar där. Det andra sättet är att åka runt och titta på andra lekplatser. I Sverige finns det otroligt många olika lekplatser som satt sin egen prägel på det hela.

Det finns musiklekplatser, sagolekplatser och lekplatser med en äldre bymiljö för att nämna några. Ett annat tips är, om man har möjlighet, att bygga ett utegym bredvid för att locka föräldrarna att träna samtidigt. Det finns lekplatsanläggare som dragit nytta av att aktivera både barn och föräldrar samtidigt. Något som verkligen uppskattats hos föräldrarna när det är dags för lekplatsbesök.